Genialnie prosty sos gorgonzola
To kolejny przepis, do którego inspiracją było danie zamówione jakiś czas temu w restauracji. Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, więc sos z gorgonzoli idealnie trafił w mój kulinarny gust. Oczywiście niedługo po skosztowaniu tych specjałów, próbowałam odtworzyć danie w mojej kuchni i okazało się, że wcale nie jest to wielkim wyzwaniem. Jednak praktyka czyni mistrza i godziny spędzone w kuchni na testowaniu różnych przepisów nie poszły na marne. Wiedziałam, że sos poza serem nie miał wiele składników, ot coś, co nadawało mu aksamitnej konsystencji i nieco wyrazistości. Śmietanka była tu więc jedynym właściwym rozwiązaniem, jakie przyszło mi do głowy. W oryginale kurczak w sosie gorgonzola podawany był z grillowanymi warzywami i zdecydowanie jest to najlepsze połączenie. Jako że akurat nie miałam pod ręką ani grilla ani za wiele warzyw, kurczaka podałam z kaszą bulgur i sałatką z buraczków i też było to całkiem dobre połączenie smaków. Choć jednak z grillowanymi warzywami sos gorgonzola komponuje się o wiele lepiej. I to właśnie w takiej wersji polecam wam przygotowanie tego dania.
Składniki:
- filet z kurczaka, około 400 g
- olej
- sól, pieprz
Sos gorgonzola:
- gorgonzola 100 g
- śmietanka 30% 5 łyżek
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
Grillowane warzywa: pieczarki, kolorowa papryka, bakłażan, cukinia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na dość duże kawałki, doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju. W rondelku umieścić pokruszony ser gorgonzola razem ze śmietanką. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji (około 5 minut). Jeśli sos wyda się wam zbyt gęsty, można dolać do niego jeszcze odrobinę śmietanki. Gotowy sos doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyć na talerz podsmażony filet z kurczaka oraz grillowane warzywa. Mięso polać odrobiną sosu. Resztę sosu podawać osobno w miseczkach. Sos gorgonzola doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Nie mam pojęcia jak się to ma do zasad savoir vivre’u , ale warzywa z grilla najlepiej smakują maczane w tym pysznym, kremowym sosie.