sernik na swieta
Kuchnia

Korzenny sernik z dynią

Ten przepis jest mocno inspirowany recepturą zamieszczoną jakiś czas temu przez Natalię Maszkowską na jej Instragamie. Nieco go jednak zmodyfikowałam i tym samym powstał chyba najbardziej jesienny sernik, jaki tylko można sobie wyobrazić: słodki, kremowy, a przy tym po brzegi wypełniony aromatem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, jednak  później musicie uzbroić się w cierpliwość, bo żeby posmakować pełni sernikowego smaku, musicie mu pozwolić schłodzić się przez noc w lodówce. Dlatego polecam przygotować go późnym popołudniem, jeśli następnego dnia marzy się Wam coś absolutnie pysznego do porannej kawy.

Jesienny sernik składniki:

Spód:

  • 250 g korzennych ciasteczek
  • 150 g masła

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 szkl musu dyniowego
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta wanilii

Na wierzch:

  • 5 jabłek
  • łyżka masła
  • łyżka cynamonu
  • 20 krówek (cukierków)
  • łyżka śmietanki 30%

Opcjonalnie:

  • orzechy pecan

Korzenny sernik dyniowy – przygotowanie:

Ciasteczka rozdrobnij (najwygodniej zrobić to w blenderze, w specjalnym, zamykanym pojemniku), masło rozpuść i połącz z ciasteczkami. Wymieszaj dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.

Twaróg zmiksuj z mascarpone i musem dyniowym, dodaj cukier, jajka, wanilię, proszek budyniowy i skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej na podpieczony ciasteczkowy spód. Piecz około 70 minut w 180⁰C. Pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu umieść sernik na przynajmniej kilka godzin  w lodówce. Następnie podsmaż na łyżce masła obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Kiedy trochę zmiękną, dodaj cynamon, łyżkę śmietanki i cukierki krówki. Podgrzewaj, aż krówki się rozpuszczą. Lekko ostudź i letnią masę krówkowo-jabłkową wylej na wierzch sernika. Taki sernik genialnie komponuje się z kawą (koniecznie gorzką, bo dzięki dodatkowi cukierków jest dość słodki). Dzięki korzennym ciasteczkom i dodatkowi cynamonu, dyni i wanilii mamy tu prawdziwie świąteczne aromaty. Dla przełamania kremowej konsystencji możesz jeszcze udekorować kawałki sernika orzechami pecan. Będą się cudownie komponować z tymi korzenno-słodkimi smakami. Smacznego!

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx