Korzenny sernik z dynią
Ten przepis jest mocno inspirowany recepturą zamieszczoną jakiś czas temu przez Natalię Maszkowską na jej Instragamie. Nieco go jednak zmodyfikowałam i tym samym powstał chyba najbardziej jesienny sernik, jaki tylko można sobie wyobrazić: słodki, kremowy, a przy tym po brzegi wypełniony aromatem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, jednak później musicie uzbroić się w cierpliwość, bo żeby posmakować pełni sernikowego smaku, musicie mu pozwolić schłodzić się przez noc w lodówce. Dlatego polecam przygotować go późnym popołudniem, jeśli następnego dnia marzy się Wam coś absolutnie pysznego do porannej kawy.
Jesienny sernik składniki:
Spód:
- 250 g korzennych ciasteczek
- 150 g masła
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
- 250 g mascarpone
- 1,5 szkl musu dyniowego
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- opakowanie budyniu waniliowego
- szczypta wanilii
Na wierzch:
- 5 jabłek
- łyżka masła
- łyżka cynamonu
- 20 krówek (cukierków)
- łyżka śmietanki 30%
Opcjonalnie:
- orzechy pecan
Korzenny sernik dyniowy – przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnij (najwygodniej zrobić to w blenderze, w specjalnym, zamykanym pojemniku), masło rozpuść i połącz z ciasteczkami. Wymieszaj dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.
Twaróg zmiksuj z mascarpone i musem dyniowym, dodaj cukier, jajka, wanilię, proszek budyniowy i skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej na podpieczony ciasteczkowy spód. Piecz około 70 minut w 180⁰C. Pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu umieść sernik na przynajmniej kilka godzin w lodówce. Następnie podsmaż na łyżce masła obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Kiedy trochę zmiękną, dodaj cynamon, łyżkę śmietanki i cukierki krówki. Podgrzewaj, aż krówki się rozpuszczą. Lekko ostudź i letnią masę krówkowo-jabłkową wylej na wierzch sernika. Taki sernik genialnie komponuje się z kawą (koniecznie gorzką, bo dzięki dodatkowi cukierków jest dość słodki). Dzięki korzennym ciasteczkom i dodatkowi cynamonu, dyni i wanilii mamy tu prawdziwie świąteczne aromaty. Dla przełamania kremowej konsystencji możesz jeszcze udekorować kawałki sernika orzechami pecan. Będą się cudownie komponować z tymi korzenno-słodkimi smakami. Smacznego!