
Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi
Te muffinki to dla mnie kwintesencja jesieni. O tej porze roku zawsze mam w lodówce zapas puree dyniowego i kiedy akurat nie robię zupy dyniowej, piekę te muffiny. Przepis na mus dyniowy, który jest bazą tych jesiennych wypieków, znajdziecie w podlinkowanym wyżej przepisie na zupę krem z dyni. Oprócz cudownego aromatu cynamonu i orzechów, ogromną zaletą tych babeczek jest czas ich przygotowania. Nie licząc pieczenia, zajmie Wam to góra 15 minut. I nie potrzebujecie do ich wykonania żadnych specjalistycznych kuchennych sprzętów, nawet miksera – wystarczą dwie miski i łyżka. Zatem nie ma co tracić czasu – do dzieła, zróbcie sobie pyszne muffinki do popłudniowej kawy.
Muffiny dyniowe – lista składników:
- 1 i 1/3 szkl puree z dyni
- 4 jajka
- ½ szkl jogurtu greckiego
- 1/3 szkl mleka
- 1/3 szkl oleju
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- ½ szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szkl cukru
- 2/3 szkl posiekanych orzechów laskowych (można dodać inne orzechy, ale uwierzcie mi na słowo – z laskowymi te babeczki smakują najlepiej)
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cynamonu (lub więcej, według uznania i potrzeb)
Muffinki dyniowe – wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej wszystkie suche. Następnie mieszankę dyniowego musu, jajek, jogurtu, mleka i oleju dodać do składników suchych i krótko wymieszać, tylko do momentu, aż się połączą. Gdyby okazało się, że ciasto jest bardzo rzadkie, można dodać odrobinę mąki. Z kolei kiedy jest bardzo gęste, tak, że trudno się je miesza, można dolać do niego kilka łyżek mleka. Powstałą masę łyżką nakładać do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek, mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Piec około 25-30 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 16 zacnej wielkości muffinek.

