mocno czekoladowe ciasto z cukinia
Kuchnia

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią

Lubicie cukinię? Ja uwielbiam i bardzo żałuję, że sezon na to wspaniałe warzywo w zasadzie już dobiega końca, choć teraz w sklepach cukinię można kupić właściwie przez cały rok. I mimo iż cukinia kojarzy się raczej z wytrawnymi daniami, to z powodzeniem można jej użyć jako składnik ciasta, które dzięki temu dodatkowi wyjdzie wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach. A ponieważ do przygotowania tego ciasta w zupełności wystarcza malutka cukinia, jakie zazwyczaj można spotkać jesienią i zimą w marketach, gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu bez czekania na to powrót cukiniowego sezonu. Jestem pewna, że szczególnie posmakuje ono wielbicielom czekolady i ciast typu brownie.

ciasto z cukinii z czekolada

Ciasto z cukinii – składniki:

W jednej misce osobno mieszamy składniki suche, w drugiej mokre.

składniki suche:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej razowej (można dać tylko zwykłą pszenną i też będzie ok)
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru (można więcej, ja wolę mniej słodkie ciasta)
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

składniki mokre:

  • mała cukinia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • łyżka soku z cytryny

dodatkowo: pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej lub deserowej, ale może być i mleczna, jeśli lubicie

ciasto z cukinii z cynamonem

Czekoladowe ciasto z cukinii – przygotowanie:

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tej startej cukinii powinno być raczej nie więcej niż ubita szklanka (taka o pojemności mniej więcej 350 ml), bo inaczej może to negatywnie wpłynąć na kondycję całego ciasta. Startą cukinię zostawić na kilka minut, po czym mocno odcisnąć. Przełożyć do miski i dodać resztę mokrych składników. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Połączyć składniki suche i mokre i dokładnie je wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć powstałą masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 50 minut.

ciasto z cukinii czekoladowe

Ciasto mimo dodatku oleju i cukinii wychodzi dość puszyste, choć może zdarzyć się lekki zakalec. Na cztery próby pieczenia, tylko raz wyszedł mi zakalec i to wyłącznie dlatego, że dałam za dużo cukinii. Dlatego uprzedzam, by nie popełniać mojego błędu, no chyba, że lubicie zakalce 😉

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx