deser dyniowo orzechowy
Kuchnia

Jesienny deser z dyniowym musem

Ten deser powstał spontanicznie, kiedy zostało mi trochę dyniowego musu (o tym jak przygotować mus z pieczonej dyni pisałam tutaj) i musiałam szybko wymyślić do czego go wykorzystać. Jego przygotowanie zajmuje jakieś 5 minut, więc jest to super opcja, kiedy nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego. No i nie ma tutaj żadnego dodatku cukru! A ten jesienny deserek posmakuje nawet wybrednym dzieciom – wiem, bo sprawdziłam. Prosiły o dokładkę.

Jesienny deser – składniki na 4 porcje

  • 1 duży mocno dojrzały banan
  • ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
  • duża łyżka masła orzechowego
  • garść orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • mleczko kokosowe – 4 duże łyżki (oczywiście tej gęstej części)
  • ulubione orzechy do dekoracji
szybki deser do kawy

Jesienny deser – przygotowanie:

Orzechy laskowe posiekać. Banana, dyniowy mus oraz masło orzechowe zblendować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, wymieszać i przełożyć do pucharków. Ubić śmietankę kokosową i przełożyć do pucharków na dyniowo-bananowo-orzechową masę. Udekorować ulubionymi orzechami, opcjonalnie kawałkami gorzkiej czekolady. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery możecie dodać trochę cukru pudru do śmietanki kokosowej. Ja chciałam zrobić super zdrowy deser z minimalną ilością cukru, więc pominęłam ten dodatek. Moim zdaniem i tak wyszło smacznie i słodko, dzięki dodatkowi banana. Nie będę się nad tym dłużej rozpisywać, po prostu koniecznie spróbujcie, bo to prawdziwa pyszota. I tak szybka w przygotowaniu (o ile macie gotowy mus dyniowy), że zdążycie go przyrządzić, zanim kawa się zrobi 😉  Smacznego!

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Starsze
Nowsze Most Voted
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
Greg from US

Ale bym go jadł…..ojeju jakie to musi być dobre !

1
0
Skomentujx