podkarpackie proziaki
Kuchnia

Proziaki (broziaki) – tradycyjny przepis

W internecie znaleźć można wiele przepisów na te sodowe placki, które uznawane są za tradycyjny podkarpacki produkt. Przepisy te zazwyczaj różnią się proporcją składników, niczym więcej, bo proziaki, zwane też w niektórych częściach Podkarpacia broziakami są tak proste, że nie bardzo jest co w ich nieskomplikowanej recepturze zmieniać. Nie zamierzam Was tu zanudzać genezą placków na sodzie, bo sama nie przepadam za takimi historiami, szukając na szybko przepisów, ale tę jedną rzecz muszę napisać – proziaki to dla mnie totalny comfort food, powrót do dzieciństwa. Od kiedy sięgam pamięcią, uwielbiałam te proste placuszki, pieczone przez babcię na blasze i z lubością konsumowane przeze mnie ze świeżo zrobionym masłem, popijane maślanką. Gdyby ktoś mnie zapytał o ulubioną potrawę z dzieciństwa to broziaki zdecydowanie wygrywają. Chyba już zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami u babci. Cudownym, beztroskim czasem, pełnym magii i babcinych opowieści.

Proziaki – składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 330 ml kefiru (lub maślanki)
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka sody

Proziaki – wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, sodę i kefir (lub maślankę). Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, możemy dosypać odrobinę mąki. Jeśli będzie zbyt twarde, dodajemy jeszcze trochę kefiru. Swoją konsystencją ciasto na proziaki ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być zatem lekko klejące, nie suche. Wyrobione ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Szeroką szklanką lub małą miseczką wykrawamy placki. Pieczemy je na blasze (wtedy mają zupełnie niepowtarzalny smak) lub na suchej patelni z obu stron aż ładnie wyrosną i się zarumienią.

proziaki na sodzie

Z czym podawać proziaki?

No i tu mamy prawdziwe pole do popisu. Przede wszystkim dodatki możemy wprowadzić już na etapie przygotowywania ciasta. Idzie wiosna, więc zachęcam do sezonowego gotowania, zatem wiosenne proziaki można przygotować z pokrzywą lub czosnkiem niedźwiedzim, albo z innymi świeżymi ziołami. Proziaki doskonale smakują także podane z masłem czosnkowym (ze zwykłym masłem zresztą też), albo wiosennym twarożkiem z rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem. Koniecznie spróbujcie też sodowych placków z ulubionym pesto. Pyszności! Polecam również wykorzystanie proziaków jako bułki do burgerów, czy to w wersji wege, czy tradycyjnej. Oczywiście proziaki można też przygotować w wersji na słodko. Wtedy do ciasta dajecie 2 łyżki cukru i gotowe placki podajecie ze słodkimi dodatkami, np. dżemem, powidłem czy sezonowymi owocami. Jadłam kiedyś proziaka z bitą śmietaną, ale tego już zdecydowanie nie polecam. Kogoś zbyt mocno poniosła kulinarna fantazja. Rekomenduję raczej pozostanie przy bardziej tradycyjnych rozwiązaniach. Smacznego!

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx