krem brokulowy
Kuchnia

Krem brokułowy i warzywne chipsy

Jak już wspominałam przy okazji tego wpisu, jestem wielką fanką zup o kremowej konsystencji. Robi się je bardzo szybko, a żeby przełamać jednolitą konsystencję zazwyczaj dorzucam do nich jakieś chrupiące dodatki. No bo kto nie lubi chrupać? Ja uwielbiam. Uwielbiam też blendować, choć jak do tej pory nie trafiłam jeszcze na blender, który na dłuższą metę podzielałby moją pasję. Dziś podrzucam przepis na zupę z brokułu, która gości u mnie na stole dość często, a którą ostatnio ulepszyłam o kilka moich kulinarnych odkryć.

Składniki na brokułową zupę krem:

  • dwa średniej wielkości ziemniaki
  • brokuł o wadze ok. 500 g
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Pestki dyni
  • Olej lniany

Brokułowy krem – wykonanie

Na łyżce oliwy krótko podsmażamy posiekany ząbek czosnku, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy je wywarem warzywnym. Brokuł myjemy, a następnie dzielimy na różyczki. Dodajemy do wywaru. Gotujemy około 15 minut, dodajemy dwie łyżki płatków drożdżowych, doprawiamy solą, pieprzem i zestawiamy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem.

Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy do każdej łyżkę oleju lnianego i posypujemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni (uwaga, lubią czasem wyskakiwać z patelni). Podajemy z chipsami warzywnymi.

Chipsy warzywne – składniki:

  • batat
  • burak
  • seler
  • oliwa
  • ulubione przyprawy

Chipsy te warto przygotować jeszcze zanim zabierzemy się za zupę, bo zrobią się w tzw. międzyczasie. Wybieramy ulubione warzywa – u mnie były to batat, burak i resztka selera. Może być też marchewka. Ziemniaki też są super, ale do tej zupy jakoś mi nie pasowały. Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do miski, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy ulubionymi przyprawami. Może być to słodka czerwona papryka, imbir, curry. Ja lubię czuć smak samych warzyw, więc posypałam je jedynie odrobiną soli. Plasterki warzyw rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15-20 minut. Musicie kontrolować stopień wypieczenia warzyw, żeby nie zareagować za późno i nie wyjąć z piekarnika smętnych węgielków. Czas pieczenia zależy tak naprawdę od piekarnika. Zazwyczaj 15 minut wystarczy.

Pieczony seler jest niezwykle aromatyczny, burak ma słodkawy smak, nawet bardziej niż batat. Do zupy brokułowej pasują doskonale, choć i solo znakomicie się sprawdzą jako szybka przekąska, gdy najdzie was ochota na coś do pochrupania. Oczywiście pieczone warzywa nie będą tak chrupiące jak chipsy, które znacie ze sklepu, ale to fajna alternatywa dla wszelkich niezdrowych przekąsek, a co najważniejsze bardzo szybka w przygotowaniu.

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx