szybkie cynamonki
Kuchnia

Cynamonki – przepis

Przepis na cynamonki to jednocześnie recepta na cudowną kuchenną aromaterapię. Żaden zapach tak mocno nie kojarzy mi się ze świątecznym czasem, jak zapach cynamonu właśnie, a gwarantuję Wam, że podczas przygotowywania i pieczenia tych pysznych bułeczek, Wasz dom wypełni się nieziemskim aromatem. Jak zwykle maksymalnie uprościłam przepis tak, by nie narobić się zbytnio przy jego przygotowywaniu, ale by było szybko i pysznie.

Cynamonki – składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • duża szklanka mleka (330 ml)
  • 25 g drożdży
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Cynamonki – nadzienie:

  • 70 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • opakowanie cynamonu (15g)

 Z podanych składników wychodzą 2 blaszki bułeczek cynamonowych.

zawijanie cynamonek

Przygotowanie cynamonek

Produkcję cynamonek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy do niego 80 g cukru, drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy całość do rozpuszczenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej kwadrans, by rozczyn nieco urósł.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, jajko, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. W razie gdyby zbyt mocno kleiło się do rąk, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, żeby wyrosło. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, jeszcze chwilkę zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około pół cm i kształt zbliżony do prostokątu. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy ok 50 g cukru i cynamonem. Następnie zawijamy jak roladę i kroimy na plastry grubości około 1,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów, bo ciasto jeszcze urośnie w piekarniku. Cynamonki smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta. Bułeczki cynamonowe mają mieć złocisto-brązowy kolor, ale trzeba pilnować, by za mocno się nie spiekły, bo wtedy stracą swoją urokliwą miękkość.

Gotowe cynamonki można polukrować, ale ja wolę je w wersji podstawowej – są wystarczająco słodkie. Smacznego!

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx