omlet czekoladowy brownie
Kuchnia

Omlet czekoladowy brownie

Ten omlet jest wypadkową mojego zamiłowania do twarogu i chęci na coś słodkiego, ale zdrowego na drugie śniadanie. Twaróg nadaje mu fajnej konsystencji, a jak dodamy do tego jajka, miód i kakao to przecież samo zdrowie 😉 O ile nie lubię słodkich śniadań, o tyle w okolicach południa często mam ochotę przekąsić jakieś szybkie (i najlepiej słodkie) co nieco. A że zawsze mam do tego drugiego śniadania towarzystwo, to przepis, który poniżej zamieszczam idealnie sprawdzi się dla dwóch osób (ewentualnie jednej dorosłej bardzo głodnej i jednego małego żarłacza). Ten czekoladowy omlet smażcie zatem na dużej patelni, bo z podanych proporcji, będzie on słusznych rozmiarów daniem.

Omlet czekoladowy składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki mąki
  • solidna łyżka kakao
  • pół łyżeczki sody
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Polecane dodatki:

  • masło orzechowe
  • dżem owocowy
  • banan
  • orzechy
  • borówki
  • serek homogenizowany

Omlet czekoladowy przygotowanie:

Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać twaróg i rozgnieść go widelcem. Następnie dodać miód, mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię. Możecie próbować robić ten omlet na suchej patelni, ja jednak polecam delikatnie posmarować ją jakimś tłuszczem – najlepiej olejem kokosowym albo rzepakowym. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (ale takie, żeby były wyczuwalne w omlecie – to cały jego urok) i powtykać w omletową masę. Patelnię nakryć pokrywką i smażyć omlet na średnim ogniu przez jakieś 3-4 minuty z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć jeszcze około 2 minuty. W środku omlet powinien być lekko wilgotny, swoją konsystencją przypominać ciasto brownie.

brownie omlet fit przepis

Omlet czekoladowy sam w sobie jest pyszny, ale zawsze warto poeksperymentować i zjeść go z ulubionymi dodatkami. Moim zdaniem idealnie komponuje się z masłem orzechowym i bananem w towarzystwie posiekanych orzechów włoskich. Znakomicie smakuje też z domowym dżemem truskawkowym, albo z waniliowym serkiem homogenizowanym i borówkami. Smacznego!

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx