Omlet czekoladowy brownie
Ten omlet jest wypadkową mojego zamiłowania do twarogu i chęci na coś słodkiego, ale zdrowego na drugie śniadanie. Twaróg nadaje mu fajnej konsystencji, a jak dodamy do tego jajka, miód i kakao to przecież samo zdrowie 😉 O ile nie lubię słodkich śniadań, o tyle w okolicach południa często mam ochotę przekąsić jakieś szybkie (i najlepiej słodkie) co nieco. A że zawsze mam do tego drugiego śniadania towarzystwo, to przepis, który poniżej zamieszczam idealnie sprawdzi się dla dwóch osób (ewentualnie jednej dorosłej bardzo głodnej i jednego małego żarłacza). Ten czekoladowy omlet smażcie zatem na dużej patelni, bo z podanych proporcji, będzie on słusznych rozmiarów daniem.
Omlet czekoladowy składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- łyżka miodu
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki mąki
- solidna łyżka kakao
- pół łyżeczki sody
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Polecane dodatki:
- masło orzechowe
- dżem owocowy
- banan
- orzechy
- borówki
- serek homogenizowany
Omlet czekoladowy przygotowanie:
Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać twaróg i rozgnieść go widelcem. Następnie dodać miód, mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię. Możecie próbować robić ten omlet na suchej patelni, ja jednak polecam delikatnie posmarować ją jakimś tłuszczem – najlepiej olejem kokosowym albo rzepakowym. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (ale takie, żeby były wyczuwalne w omlecie – to cały jego urok) i powtykać w omletową masę. Patelnię nakryć pokrywką i smażyć omlet na średnim ogniu przez jakieś 3-4 minuty z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć jeszcze około 2 minuty. W środku omlet powinien być lekko wilgotny, swoją konsystencją przypominać ciasto brownie.
Omlet czekoladowy sam w sobie jest pyszny, ale zawsze warto poeksperymentować i zjeść go z ulubionymi dodatkami. Moim zdaniem idealnie komponuje się z masłem orzechowym i bananem w towarzystwie posiekanych orzechów włoskich. Znakomicie smakuje też z domowym dżemem truskawkowym, albo z waniliowym serkiem homogenizowanym i borówkami. Smacznego!