
Brokułowy chlebek – przepis
Brokułowy chlebek od kilku tygodni regularnie gości na moim stole, przeżywając tym samym swoisty renesans. Zupełnie zapomniałam o jego istnieniu, ale wertowanie starego zeszytu z przepisami szczęśliwie mi o nim przypomniało. Chlebek z dodatkiem brokułów doskonale sprawdza się jako przekąska, kolacja, albo śniadanie. Lubię go za prostotę i szybkość przygotowania, no i oczywiście za niesamowity smak. Zapewniam Was, że po jego spróbowaniu trudno poprzestać na jednej kromce. Brokułowy chlebek zazwyczaj piekę w sobotę wieczorem i dziwnym trafem w niedzielę rano zostaje z niego zaledwie maleńki kawałek. Jak znakomita większość zamieszczanych tutaj przepisów, także ten przygotujecie w nie więcej niż pół godziny, nie licząc oczywiście czasu przeznaczonego na pieczenie.
Brokułowy chlebek – składniki
- 1 średniej wielkości brokuł
- 200g jogurtu greckiego
- 1 duża bułka, najlepiej wieloziarnista
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki
- 150g boczku
- 150g sera feta
- kilkanaście czarnych oliwek
- duży ząbek czosnku
- pieprz czarny grubo mielony
- ulubione zioła (u mnie bazylia i oregano)

Brokułowy chlebek – przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i studzimy. Jajka mieszamy z jogurtem, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Można zrobić to za pomocą miksera, ale w zupełności wystarczy łyżka. Ważne, by masa jogurtowo-jajeczna była w miarę jednolita. Następnie do tej masy dodajemy pokrojone w kostkę boczek i ser feta oraz posiekane w plasterki oliwki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę i brokułowe różyczki. Kilka zostawiamy, by wetknąć je w środek chlebka, kiedy masa trafi już do foremki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy całość i przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W środek masy wtykamy kilka pozostałych różyczek brokuła. Chlebek pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.
Być może zastanawia Was nieobecność soli w tym przepisie. Ze względu na dodatek sera feta i boczku, które ze swojej natury są mocno słone, uważam, że sypanie dodatkowej porcji soli jest tu zbędne.

Brokułowy chlebek znakomicie smakuje solo, ale z sosem czosnkowym komponuje się wprost idealnie, dlatego jego konsumpcję zalecam właśnie w połączeniu z domowej roboty sosem czosnkowym.
Domowy sos czosnkowy – przepis:
- drobno posiekany czosnek (im więcej, tym lepiej)
- łyżka majonezu (kieleckiego, bo to jedyny prawilny)
- kilka łyżek jogurtu greckiego
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
Smacznego!

