przepis na chleb brokulowy
Kuchnia

Brokułowy chlebek – przepis

Brokułowy chlebek od kilku tygodni regularnie gości na moim stole, przeżywając tym samym swoisty renesans. Zupełnie zapomniałam o jego istnieniu, ale wertowanie starego zeszytu z przepisami szczęśliwie mi o nim przypomniało. Chlebek z dodatkiem brokułów doskonale sprawdza się jako przekąska, kolacja, albo śniadanie. Lubię go za prostotę i szybkość przygotowania, no i oczywiście za niesamowity smak. Zapewniam Was, że po jego spróbowaniu trudno poprzestać na jednej kromce. Brokułowy chlebek zazwyczaj piekę w sobotę wieczorem i dziwnym trafem w niedzielę rano zostaje z niego zaledwie maleńki kawałek.  Jak znakomita większość zamieszczanych tutaj przepisów, także ten przygotujecie w nie więcej niż pół godziny, nie licząc oczywiście czasu przeznaczonego na pieczenie.

Brokułowy chlebek – składniki

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 duża bułka, najlepiej wieloziarnista
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 150g boczku
  • 150g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz czarny grubo mielony
  • ulubione zioła (u mnie bazylia i oregano)
chleb brokulowy

Brokułowy chlebek – przygotowanie

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i studzimy. Jajka mieszamy z jogurtem, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Można zrobić to za pomocą miksera, ale w zupełności wystarczy łyżka. Ważne, by masa jogurtowo-jajeczna była w miarę jednolita. Następnie do tej masy dodajemy pokrojone w kostkę boczek i ser feta oraz posiekane w plasterki oliwki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę i brokułowe różyczki. Kilka zostawiamy, by wetknąć je w środek chlebka, kiedy masa trafi już do foremki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy całość i przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W środek masy wtykamy kilka pozostałych różyczek brokuła. Chlebek pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.

Być może zastanawia Was nieobecność soli w tym przepisie. Ze względu na dodatek sera feta i boczku, które ze swojej natury są mocno słone, uważam, że sypanie dodatkowej porcji soli jest tu zbędne.

brokulowy chlebek przekroj

Brokułowy chlebek znakomicie smakuje solo, ale z sosem czosnkowym komponuje się wprost idealnie, dlatego jego konsumpcję zalecam właśnie w połączeniu z domowej roboty sosem czosnkowym.

Domowy sos czosnkowy – przepis:

  • drobno posiekany czosnek (im więcej, tym lepiej)
  • łyżka majonezu (kieleckiego, bo to jedyny prawilny)
  • kilka łyżek jogurtu greckiego

Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.

Smacznego!

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentujx