Wege kotlety z kaszy jaglanej i ryżu
To danie to doskonały przykład kulinarnych eksperymentów, inspirowanych czyszczeniem lodówki z resztek. Od jakiegoś czasu ograniczam mięso i choć nie kieruję się przy tym żadną ideologią, a po prostu smakiem, to czasem mam ochotę na zjedzenie czegoś, co choć trochę przypomina kotleta. Wariacji na temat kotletów z kaszy jaglanej próbowałam już kilka i zazwyczaj wszystkie wychodziły smaczne, ale to co ostatnio udało mi się wykreować to prawdziwy sztos! Jest wege, dość szybko (nie licząc czasu potrzebnego na ostudzenie kaszy), a co najważniejsze – całość da się zrobić z użyciem jednego garnka i patelni, więc po całym gotowaniu nie mamy sterty naczyń piętrzących się w zlewie. No i do takich kotlecików możecie dorzucić co wam tam w lodówce zbywa (ja akurat miałam resztkę suszonych pomidorów w oliwie i kilka zielonych oliwek, a do tego parę zamrożonych kostek szpinaku).
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej – składniki (na około 10 sztuk)
- ¾ szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- ½ szklanki białego ryżu (przed ugotowaniem)
- 1/3 małego słoika zielonych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki zalewy z tych pomidorów
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
- 4 kostki mrożonego szpinaku
- kurkuma, imbir, czerwona papryka, natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku, a potem jeszcze razem z ryżem przepłukać zimną wodą. Kaszę połączoną z ryżem zalać wodą 1 cm ponad powierzchnię i gotować na małym ogniu przez około 18 minut, od czasu do czasu mieszając. Na mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania dorzucić do garnka zamrożony szpinak.
Cebulę zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać do niej przyprawy – imbir, kurkumę i czerwoną paprykę. Zawartość patelni dodać do przestudzonej masy kaszowo-szpinakowej. Suszone pomidory zblendować razem z oliwkami i dwiema łyżkami zalewy z suszonych pomidorów. Dodać do kaszy. Czosnek posiekać, dodać do masy na kotlety razem z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem, dosypać kaszkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia kotleciki obrócić na drugą stronę. Podawać z miksem sałat, wzbogaconym ulubionymi dodatkami.