Burgery z kaszy jaglanej i buraków
Gdybym miała wskazać moje ulubione warzywa, buraki zdecydowanie byłyby w pierwszej piątce. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych potraw i są prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Z dodatkiem kaszy jaglanej, zaliczanej do tzw. superfoods tworzą prawdziwą bombę odżywczą. Do tego jeszcze trochę przypraw i dodatków i mamy pyszny, zbilansowany posiłek, idealny na obiad lub kolację.
Burgery buraczane – składniki:
- 3 średniej wielkości buraki
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- średniej wielkości cebula
- duży ząbek czosnku
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
- sól, pieprz
- natka pietruszki (ilość według uznania)
- po łyżeczce mielonego imbiru i kolendry
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki suszonych płatków pomidorowych
Burgery z buraka i kaszy – wykonanie
Kasze jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować w dwóch szklankach wody. Przestudzić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na suchej patelni podprażyć chwile pestki słonecznika. Opcjonalnie można dodać jeszcze trochę pestek dyni, jeśli lubicie, żeby „chrupało”. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać płatki pomidorowe, oliwę, sezam i przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować burgery i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut z jednej strony, następnie odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10-15 minut.
Z czym podawać burgery z buraka?
Burgery z buraka i kaszy jaglanej doskonale smakują solo. To świetna opcja na przekąskę do lunchboxa. Jeśli serwujemy je na obiad, podajmy je w bułce (ja korzystałam z tego przepisu na bułki do burgerów, który z całego serca polecam – tak dobrych bułek w życiu nie jadłam), dodając ulubione sosy i jak najwięcej świeżych warzyw – obowiązkowo sałata i pomidory, opcjonalnie ogórek kiszony – co kto lubi. Zapewniam, że jeśli raz spróbujecie tej wegetariańskiej wersji burgerów, na stałe zagości ona w waszym menu. Ja polubiłam je zdecydowanie bardziej niż klasyczne burgery.