Makaron ze szparagami i tofu

Ten przepis to znów klasyczne kuchenne #zerowaste, czyli mniej trendy mówiąc – czyszczenie lodówki.  W założeniu miał to być makaron ze szparagami i sosem z serka mascarpone, ale że przy okazji znalazły się tam inne rzeczy, tym lepiej – wyszedł oryginalny i smaczny przepis. Porcje wychodzą naprawdę „na bogato”, więc przyrządzając danie z sugerowanej tu ilości produktów, nakarmicie nim spokojnie 4 bardzo głodne osoby.

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 250 g mascarpone
  • 350 g pieczarek
  • 500g zielonych szparagów
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • kostka tofu naturalnego
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • wędzona papryka w proszku, curry, nasiona kolendry, sól, grubo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyj, pozbądź się zdrewaniałych końcówek, a pozostałą część pokrój na kawałki długości mniej więcej 1 cm. Gotuj je w niewielkiej ilości wody przez 3 minuty, a następnie odcedź. Makaron ugotuj według przepisu a opakowaniu (do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego makaronu – ja akurat taki miałam pod ręką). Na łyżce oleju z suszonych pomidorów podsmaż krótko pieczarki pokrojone w półplasterki. Do pieczarek dodaj pokrojone suszone pomidory, rozdrobniony ser feta oraz pokrojone w kostkę tofu. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut. Dodaj odcedzone szparagi, przyprawy i mascarpone, wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go kilkoma łyżkami wody, w której gotował się makaron. Nałóż gorący sos na makaron i serwuj danie lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x