Makaron ze szparagami i tofu
Ten przepis to znów klasyczne kuchenne #zerowaste, czyli mniej trendy mówiąc – czyszczenie lodówki. W założeniu miał to być makaron ze szparagami i sosem z serka mascarpone, ale że przy okazji znalazły się tam inne rzeczy, tym lepiej – wyszedł oryginalny i smaczny przepis. Porcje wychodzą naprawdę „na bogato”, więc przyrządzając danie z sugerowanej tu ilości produktów, nakarmicie nim spokojnie 4 bardzo głodne osoby.
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 250 g mascarpone
- 350 g pieczarek
- 500g zielonych szparagów
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kostka tofu naturalnego
- 1/3 opakowania sera typu feta
- wędzona papryka w proszku, curry, nasiona kolendry, sól, grubo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyj, pozbądź się zdrewaniałych końcówek, a pozostałą część pokrój na kawałki długości mniej więcej 1 cm. Gotuj je w niewielkiej ilości wody przez 3 minuty, a następnie odcedź. Makaron ugotuj według przepisu a opakowaniu (do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego makaronu – ja akurat taki miałam pod ręką). Na łyżce oleju z suszonych pomidorów podsmaż krótko pieczarki pokrojone w półplasterki. Do pieczarek dodaj pokrojone suszone pomidory, rozdrobniony ser feta oraz pokrojone w kostkę tofu. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut. Dodaj odcedzone szparagi, przyprawy i mascarpone, wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go kilkoma łyżkami wody, w której gotował się makaron. Nałóż gorący sos na makaron i serwuj danie lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.