Lepiej być może

Magda Kardyś
ravioli z kurczakiem
Kuchnia

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Nie samymi książkami człowiek żyje. A skoro motyw na czerwiec mobilizuje do sięgnięcia po większą ilość warzyw, postanowiłam podzielić się przepisem, który powstał, gdy miałam ochotę na szybki, lekki obiad, ale jak zwykle trudno było mi znaleźć czas na długie gotowanie. Doprawdy tęsknię za czasami, gdy mogłam długie godziny stać nad kuchenką i niespiesznie mieszać w garnkach. Teraz wpadam do kuchni w konkretnym celu i nie marnuję tam ani minuty. Na przygotowanie tego dania wystarczy pół godziny. Znika z talerza o wiele szybciej 🙂

Składniki:

  • opakowanie świeżego ravioli z grzybami
  • 300 g fileta z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oleju (oleju także użyjemy)
  • garść pestek słonecznika
  • rukola
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do gyrosa
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
ravioli z suszonymi pomidorami i rukolą

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, dodajemy drobno posiekany czosnek. Pod koniec smażenia posypujemy kurczaka przyprawą do gyrosa. Żeby usprawnić cały proces, podczas gdy kurczak skwierczy na patelni, przygotowujemy pozostałe składniki. Suszone pomidory kroimy w paski i wrzucamy do dużej miski. Na suchej patelni podprażamy łuskany słonecznik. Myjemy i osuszamy rukolę, a tuż przed tym jak kurczak będzie usmażony, gotujemy ravioli. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski z suszonymi pomidorami, dodajemy do niej także ravioli, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz 2 łyżki sosu sojowego i całość delikatnie mieszamy. Kiedy potrawa nieco ostygnie dodajemy rukolę i pestki słonecznika. Całość jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Tortellini z łososiem

Możecie spróbować też wersji, którą przygotowałam kilka dni później. Składniki nieco się różnią, ale też jest szybko (wręcz ekspresowo) i pysznie.

  • świeże tortellini z pomidorami i mozzarellą
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • garść pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • sok z cytryny
tortellini z lososiem i pomidorami

Przygotowanie:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Oliwę z oliwek wymieszać z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Na ugotowany makaron wyłożyć kawałki łososia i pokrojone pomidorki. Dodać rukolę i pestki słonecznika. Całość polać oliwą z koperkiem i sokiem z cytryny, a następnie wymieszać i podawać.

Przygotowanie tej potrawy nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut, więc to naprawdę super opcja dla zabieganych.

0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze

0
Skomentujx
()
x