Lepiej być może

Magda Kardyś
przepis na szarlotke
Kuchnia

Prosta i szybka szarlotka – przepis

Jesień to czas nieodłącznie kojarzący się z gorącą herbatą, kocykiem i rozgrzewającymi przyprawami. I choć lato w tym roku nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, to wieczorami czuć już mocno zbliżającą się jesień. Zamiast za wszelką cenę się przed nią bronić, lepiej już teraz zaakceptować jej nieuchronne nadejście i dodać do ulubionych przepis, do którego na pewno nie raz powrócicie w długie jesienne wieczory. Szarlotka, bo o niej mowa, to kwintesencja jesiennych smaków. Po brzegi napakowana jabłkami, obficie doprawiona cynamonem – sprawi, że po jej upieczeniu w kuchni jeszcze przynajmniej do następnego dnia będzie utrzymywał się rozkoszny aromat, jak w najlepszej cukierni.

Szybka szarlotka

Wiecie, że nade wszystko cenię sobie szybkie przepisy. Ta szarlotka właśnie do takich się zalicza. Czas chłodzenia ciasta jest ograniczony do minimum, a mimo to po upieczeniu jest ono kruche, rozpływa się w ustach i… trzeba mieć bardzo silną wolę, by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Składników też nie potrzeba wiele – jednym słowem ciasto idealne. No i nawet takiemu antytalentowi w kwestii pieczenia ciast, jak ja ta szarlotka za każdym razem wychodzi wspaniale. To chyba najlepsza rekomendacja.

Szarlotka składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier i pokrojone w małe kawałki masło. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i umieścić je przynajmniej na pół godziny w zamrażarce. Jeśli macie więcej czasu, ciasto może poleżeć tam nieco dłużej, ale pół godziny w zupełności wystarczy. Następnie obrać jabłka, pokroić je w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a owoce pokroić w niewielką kostkę. Obficie doprawić cynamonem i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podzielić na pół. Jedną połówkę pokroić na plasterki i wylepić nimi dno formy. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka z cynamonem, a na wierzch jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Szarlotkę piec około 40-45 minut. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie gałki lodów. Smacznego!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x