Lepiej być może

Magda Kardyś
galareta z lososiem
Kuchnia

Szybka galaretka z łososiem

Lubię gotować, ale nie lubię stać „nad garami” pół dnia, dlatego przepis na galaretkę z łososiem po licznych próbach i kombinacjach doprowadziłam do wersji, której przygotowanie zajmuje maksymalnie mało czasu, a samo danie smakuje tak, jakbyśmy się bawili godzinami w studzenie, ponowne gotowanie, odcedzanie itd. Najdłużej schodzi oczywiście z oczekiwaniem na stężenie galarety, no ale to już jest proces niezależny od nas. Właśnie z racji oczekiwania na to stężenie, rekomenduję galaretkę z łososiem przygotować wieczorem, by przez noc stężała, a kolejnego dnia już można delektować się jej smakiem.

Galaretka z łososiem składniki

  • 700g świeżego łososia
  • 200g włoszczyzny w słupkach
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie żelatyny (50g)
  • łyżka sosu rybnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Warzywa zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować 15 minut. Warzywny wywar przecedzić przez sitko (tylko się nie pomylcie i podstawcie garnek! Ja raz przez pomyłkę prawie wylałam wywar do zlewu). Ugotowane, osączone warzywa ułożyć w małych miseczkach, albo kubeczkach. Wywar doprawić sosem rybnym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zanurzyć w nim kawałki łososia. Gotować 10 min. Następnie delikatnie wyjąć łososia, a w pozostałym, gorącym, ale nie gotującym się wywarze, rozpuścić opakowanie żelatyny. Kawałki łososia ułożyć na warzywach i zalać przestudzonym wywarem. Schłodzić, przynajmniej kilkanaście godzin.

Galaretka z łososiem może być serwowana polana sokiem z cytryny, octem jabłkowym lub (jeśli nie liczycie kalorii) z majonezem.

Galaretka z rybą to świetna alternatywa dla tłustych i trochę już oklepanych „zimnych nóżek”, czyli klasycznej galarety wieprzowej. U mnie już na stałe zagościła w świąteczno-noworocznym menu. To potrawa idealna dla tych, których postanowieniem noworocznym jest zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów.

0 0 głosuj
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Feeedback
Zobacz wszystkie komentarze
Grzesiek

Mmmm…pychota, polecam 😉

Magdalena

Przepis zapisany – chyba wejdzie do moich ulubionych przekąsek 🙂

3
0
Skomentujx
()
x