
Szybka galaretka z łososiem
Lubię gotować, ale nie lubię stać „nad garami” pół dnia, dlatego przepis na galaretkę z łososiem po licznych próbach i kombinacjach doprowadziłam do wersji, której przygotowanie zajmuje maksymalnie mało czasu, a samo danie smakuje tak, jakbyśmy się bawili godzinami w studzenie, ponowne gotowanie, odcedzanie itd. Najdłużej schodzi oczywiście z oczekiwaniem na stężenie galarety, no ale to już jest proces niezależny od nas. Właśnie z racji oczekiwania na to stężenie, rekomenduję galaretkę z łososiem przygotować wieczorem, by przez noc stężała, a kolejnego dnia już można delektować się jej smakiem.
Galaretka z łososiem składniki
- 700g świeżego łososia
- 200g włoszczyzny w słupkach
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie żelatyny (50g)
- łyżka sosu rybnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować 15 minut. Warzywny wywar przecedzić przez sitko (tylko się nie pomylcie i podstawcie garnek! Ja raz przez pomyłkę prawie wylałam wywar do zlewu). Ugotowane, osączone warzywa ułożyć w małych miseczkach, albo kubeczkach. Wywar doprawić sosem rybnym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zanurzyć w nim kawałki łososia. Gotować 10 min. Następnie delikatnie wyjąć łososia, a w pozostałym, gorącym, ale nie gotującym się wywarze, rozpuścić opakowanie żelatyny. Kawałki łososia ułożyć na warzywach i zalać przestudzonym wywarem. Schłodzić, przynajmniej kilkanaście godzin.
Galaretka z łososiem może być serwowana polana sokiem z cytryny, octem jabłkowym lub (jeśli nie liczycie kalorii) z majonezem.
Galaretka z rybą to świetna alternatywa dla tłustych i trochę już oklepanych „zimnych nóżek”, czyli klasycznej galarety wieprzowej. U mnie już na stałe zagościła w świąteczno-noworocznym menu. To potrawa idealna dla tych, których postanowieniem noworocznym jest zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów.


Mmmm…pychota, polecam 😉
Przepis zapisany – chyba wejdzie do moich ulubionych przekąsek 🙂
Polecam! Pyszności 🙂